ATATÜRK'ÜN ILICA’YA GELİŞİNİN 97.YILDÖNÜMÜ KUTLANDI

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören, temsili Türk bayrağının tören alanına getirilmesi ile devam etti. Günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı yapan Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, “1048’de milletimize Anadolu’nun kapıları şehrin doğu yakasından açılmış ve bundan yaklaşık 900 yıl sonra şehrin batı yakasında Anadolu’yu kurtaracak milli mücadelenin fitili yakılmıştı. Bin yıldır yılmadan, yıkılmadan Anadolu’nun bekçiliğini yapan bu kutlu şehrin halkını ve tüm yöneticilerini saygı ve en derin muhabbetlerimle selamlıyorum.” dedi.

“Tarihler boyunca Anadolu’nun en çekişmeli zamanlarına ve en çetin savaşlarına şahitlik etmiş olan şehrimiz, Müslüman Türk toplumu tarafından fethedilmesinin ardından, binlerce yıllık birikiminin milletimizin bağımsızlık aşkıyla birleşmesiyle 1000 yıl Anadolu’ya bekçilik etmiş ve ümitlerin tükendiği her vakit topyekün millet için bir ümit kaynağı olmuştur.” diyen Başkan Orhan, şunları kaydetti: “İşte bugün buraya toplanmamıza vesile durum da şehrimizin ümit kaynağı oluşuyla alakalıdır. Kurtuluş Meşalesini yakmak için en uygun yerin Erzurum olduğunu ve buradaki halkın topyekün milletin kurtuluşu için ümitvar bir halde çaba gösterdiğini bilen Kazım Karabekir Paşa’nın yoğun ısrarları üzerine Kongreye katılmak üzere Erzurum’a gelen Mustafa Kemal’in ilçemize gelişinin sene-i devriyesini kutlamak maksadıyla bir aradayız. Bu vesileyle bugün, topyekün memlekete o kurtuluş ümidini aşılayan, burada gerçekleşen kongrede manda ve himayeyi reddederek ilk kez ulusal bağımsızlığın koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine kararlaştıran ecdadımızı ve memleketin bağımsızlık mücadelesinde her biri ayrı bir kahramanlık göstererek ismi şehrimizle özdeşleşmiş başta Kazım Karabekir Paşa olmak üzere tüm kahramanlarımızı rahmetle ve minnetle yad ediyoruz. Unutulmamalıdır ki, o gün buradan yakılan istiklal meşalesi bütün Anadolu’yu aydınlatmış, milletimiz vatan topraklarımıza göz dikenlere bir kez daha “DUR” demiştir. Ve bu haykırış Türk milletinin umudunu yeniden yeşertmiş, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına giden yolculuk buradan başlamıştır. Bu münasebetle Kurtuluş mücadelesinin başladığı gün olarak tarihe geçen 3 Temmuz, bu mücadelenin sancaktarlığını yapmış olan Erzurum’umuz Aziziyemiz ve Ilıca’mız için çok daha büyük bir anlam taşımaktadır. Özellikle son bir yıldır yoğun bir şekilde süregelen terörle mücadelemizde elde ettiğimiz başarılar ve en önemlisi halkımızın birlik ve beraberliği gerek içteki teröristleri, gerek dıştaki teröristleri ve gerekse bunların destekçisi ülkeleri oldukça rahatsız etmiş olacak ki, bu mücadelenin sürdüğü zaman zarfında ülkemizde alçak saldırılar gerçekleştirilmiş ve bu hain tuzaklarda birçok vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. İşte unlardan sonuncusu daha birkaç gün evvel İstanbul’da yaşandı. Kurtuluş mücadelesinin başladığı şu beldede toplanan kıymetli kardeşlerim, işte bugünleri kutlarken bizlere düşen en önemli görev, o gün ki binbir zorluğa rağmen vatanın bağımsızlığı için mücadele eden ecdadı örnek alıp bugün bu çapulculara pabuç bırakmamaktır. Birlik ve beraberliğimizi bozmamaktır. Ve gerek İslam’ın gerek Anadolu’nun yıkılmaz bir kalesi olduğumuzu tüm dünyaya tekrar ve tekrar haykırmaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Mustafa Kemal Atatürk ve Kazım Karabekir Paşa olmak üzere, memleketin bağımsızlığı için çaba göstermiş olan, canını, malını, evladını bu uğurda feda etmiş olan tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi, dünden bugüne terörle mücadelede vatan uğruna can vermiş şehitlerimizi ve biraz evvel de bahsettiğimiz alçak saldırılarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmet ve minnetle anıyor, Gazilerimize şükranlarımızı sunuyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”

Başkan Orhan’ın konuşmasının ardından Aziziye ilçesindeki tören sona erdi.